Nye regler om innleie av arbeidstakere – og andre endringer i Arbeidsmiljøloven
Det har kommet flere spørsmål fra UT Prosjektets medlemmer knyttet til endringer i lovreglene på arbeidsrettsområdet – særlig på området for innleie av arbeidstakere. Vi har tatt en prat med vår partner Simonsen Vogt Wiig om dette temaet.
Det er gjennom det siste året gjennomført flere lovendringer på arbeidsrettsområdet, sier advokat Kristoffer Steen. Fellesnevneren for vedtatte og pågående lovendringer er at disse bygger opp under og styrker en hovedregel om at alle som utfører arbeid i en virksomhet skal være ansatt i fast hel stilling i virksomheten, og at unntak skal strammes inn, begrunnes og håndteres særskilt av arbeidsgiver.
Kristoffer Steen utdyper hvilke lovendringer dette omfatter. Adgangen til midlertidig ansettelse i 12 mnd uavhengig av grunn ble opphevet i fjor sommer, og virksomheter kan nå bare ha ansatte i midlertidige stillinger der dette er særlig begrunnet (arbeid av midlertidig karakter, vikariater mv), og nå kommer nye endringer.
Fra 01.01.2023 innføres en lovendring som innebærer at arbeidsgiver får en særskilt plikt til å dokumentere og drøfte behovet for deltidsansettelser i virksomheten. Og fra 01.04.2023 innføres en begrensning i virksomhetenes adgang til innleie av arbeidstakere fra bemanningsbyrå. Samtidig er grensedragning mot selvstendige oppdragstakere og konsulenttjenester/entreprise tydeliggjort. Dette innebærer at en større del av disse tilknytningsformene vil bli regnet som arbeidstakere i virksomheten.
Samtidig er det et pågående lovarbeid som innebærer nye endringer. Dette omfatter en ytterligere tydeliggjøring arbeidstakerbegrepet, en styrking av arbeidstakeres rettigheter til ny stilling innad i konsern og en innskjerping av hva en ansettelsesavtale må omfatte. Kristoffer Steen tror disse lovendringene blir vedtatt i løpet av dette året.
UT Prosjektet lurer på hvilken betydning dette få for virksomhetene?
I det korte bildet så kan en del innleide og tilknyttede ressurser kreve å få fast ansettelse i virksomheten.
For noen virksomheter er jo ikke dette et problem – fordi de har hatt innleide ressurser fordi de ikke finner kvalifiserte kandidater å rekruttere. Men i det litt lengre bildet tror vi virksomhetene bør ha et mer bevisst forhold til hvilken tilknytning ressursene de bruker i sin virksomhet har til selskapet, sier Kristoffer Steen. Dette fordi aktørbildet trolig vil endre seg, og tilgangen til kandidater via bemanningsbyrå og selvstendige oppdragstakere vil forandre seg som følge av de regelendringene som er kommet.
Kristoffer Steen sier at Simonsen Vogt Wiig jevnlig publiserer artikler på dette temaet, og foreløpig er følgende to er de mest aktuelle:
Stortinget har vedtatt endringer i regelverket om innleid arbeidskraft
Arbeidsgivers plikter ved deltidsansettelse – Nye regler til besvær?
Dersom du ønsker å høre mere om dette, kontakt:
Partner - Advokat Siri Merethe Rønning på mobil + 47 982 47 975 eller e-post Siri.Merethe.Ronning@svw.no
Advokat Kristoffer Steen på mobil +47 922 99 193 e-post Kristoffer.Steen@svw.no