Merkevarebygging og scaleups - en strategisk genistrek?

Pitch Studio AS har tegnet partneravtale med UT Prosjektet. Vegard og Willy har kjent Pitch sin CEO Øyvind Krag Ingul i mange år, og ser veldig frem til å jobbe med Øyvind og hans dyktige team.

Vi spurte Øyvind og Anette Skjegstad (Rådgiver i Pitch) om hvorfor merkevarebygging er så viktig i startups og scaleups? Her er det de svarte:

“Det å starte en gründervirksomhet er et marathon. Det vet alle som har gjort det. Det krever dedikasjon, utholdenhet, ambisjoner, innsats og tilpasningsevne å stå hele løpet ut. I startfasen er det mange oppgaver å ta hånd om. Produktutvikling, forskning, rekruttering, investorpitcher, salg og mye mer. Ofte er det én oppgave som nedprioriteres; det å bygge en merkevare

Øyvind Krag Ingul - Daglig leder, Pitch Studios

En av de mest undervurderte, men likevel kraftfulle, strategiene for nyetablerte bedrifter er å investere i merkevarebygging. Enten det er en oppstartsvirksomhet eller et selskap i vekstfasen (scaleup), kan det å bygge en solid merkevare bidra til å avgjøre om virksomheten lykkes lengre ned i veien. 

Hvorfor bør startups og scaleups vurdere å investere tid, ressurser og penger i merkevarebygging fra starten av? 

  • Skill deg ut fra konkurransen: 

    • I dagens konkurransedyktige marked er det viktigere enn noensinne å skille seg ut. Startups og scaleups opererer ofte i mettede markeder, der det er mange lignende produkter eller tjenester. Ved å bygge en unik og gjenkjennbar merkevare, kan du skille deg ut fra mengden og tiltrekke deg oppmerksomheten til potensielle kunder. En tydelig merkevareidentitet kan hjelpe deg med å bygge tillit og få folk til å velge deg fremfor konkurrentene.

  • Bygg tillit og troverdighet: 

    • En godt etablert merkevare kan bidra til å bygge tillit og troverdighet blant kundene dine. Når potensielle kunder ser et kjent og pålitelig merke, føler de seg mer komfortable med å prøve produktet eller tjenesten din. Merkevarebygging kan også hjelpe deg med å kommunisere dine verdier, misjon og visjon på en klar og overbevisende måte, noe som igjen styrker tilliten til merkevaren din.

  • Skap langsiktig kundelojalitet:

    • Vellykket merkevarebygging kan føre til langsiktig kundelojalitet. Når kundene dine har en positiv opplevelse med merkevaren din, vil de være mer tilbøyelige til å komme tilbake igjen og igjen. Gjentatte kjøp fra lojale kunder kan være en av de mest verdifulle inntektskildene for en startup eller scaleup. Investerer du i merkevarebygging, kan du bygge sterke bånd med kundene dine som kan resultere i langsiktig og forutsigbar inntjening. 

  • Tiltrekk investorer og talenter: 

    • Merkevarebygging handler ikke bare om å tiltrekke seg kunder, men også om å skape et positivt omdømme blant investorer og talenter. Når du har en solid merkevare som er assosieres med kvalitet og innovasjon, kan det være lettere å sikre investeringer og tiltrekke talentfulle mennesker som ønsker å bli en del av din veksthistorie. Investorer ser ofte etter selskaper med en tydelig merkevare og potensial for vekst.

  • Målgruppefokus: 

    • I en merkevarebyggingsprosess er målgruppeanalyse en stor del av innsiktsgrunnlaget. En bevisstgjøring og analyse av merkevarens viktigste målgrupper kan bidra til mer behovsorientert produktutvikling, bedre grunnlag for å treffe de riktige målgruppene i riktige kanaler samt et helhetlig kundeorientert fokus i hele utviklingsløpet som sikrer at innovasjonen dekker et reelt kundebehov i markedet.

For gründerbedrifter kan det være nyttig å samarbeide med et byrå fra starten av. Byråer for merkevarebygging jobber med forskjellige kunder, bransjer og segmenter og vet at hver virksomhet er unik. De er vant til å tilpasse seg ulike behov og budsjetter. De kan i tillegg bidra med friske øyne og nytt perspektiv. Når du er dypt involvert i din egen virksomhet, kan det være vanskelig å se den fra et objektivt ståsted. Et byrå kan bidra med en nøytral og uavhengig vurdering av merkevaren din. De kan identifisere styrker og svakheter, samt utforske nye muligheter. 

Å investere i merkevarebygging er strategisk viktig for både startups og scaleups. En solid merkevare kan bidra differensiering i markedet, bygge tillit og troverdighet, skape langsiktig kundelojalitet, tiltrekke investorer og talenter, og sikre riktig målgruppefokus. Selv om det kan virke som en utfordrende oppgave i begynnelsen, kan det å investere tid og ressurser i merkevarebygging være en langsiktig investering som gir store fordeler på veien mot suksess. 

Vegard Kassem Strand